Jak dezaktywować swoje konto na Instagramie?

Jeśli uznasz, że potrzebujesz przerwy od Instagrama, wiedz, że masz możliwość dezaktywacji konta lub całkowitego jego usunięcia. Ta ostatnia opcja trwale usuwa całą zawartość, więc zachowaj ostrożność przed wykonaniem tego kroku. Jeśli zdecydujesz się na usunięcie, wszystkie Twoje zdjęcia i filmy znikną na zawsze.

Zrób sobie przerwę od Instagrama, tymczasowo wyłączając swoje konto

Jeśli dezaktywujesz swoje konto na Instagramie, Twój profil będzie ukryty, dopóki go nie aktywujesz. To świetny sposób na przerwę od Instagrama, jeśli tego potrzebujesz. Jeśli chcesz wyciszyć tylko kilku znajomych zamiast całkowicie wyłączyć swoje konto, to też inna opcja!

Uwaga: Jeśli chcesz wyłączyć swoje konto na Instagramie, ale jest ono zalogowane na Facebooku, postępuj zgodnie z tymi instrukcjami: Po pierwsze, usuń swój Facebook z Instagrama. Druga, zresetuj hasło do swojego Instagrama. Jeśli chcesz tymczasowo wyłączyć swoje konto na Instagramie, upewnij się, że masz dostęp do powiązanego z nim adresu e-mail. Po odłączeniu Facebooka i zresetowaniu hasła do Instagrama postępuj zgodnie z tymi instrukcjami.

Jeśli nie chcesz już korzystać z Instagrama, możesz dezaktywować swoje konto, wykonując następujące czynności:

Krok 1: Odwiedzić Instagram.com w dowolnej przeglądarce internetowej. Jeśli nie jesteś jeszcze zalogowany, wprowadź swoją nazwę użytkownika i hasło, aby się zalogować.

Krok 2: Aby zmienić swoje zdjęcie profilowe, kliknij ikonę w prawym górnym rogu, a następnie wybierz Profil.

 

instagram-profile-menu-opcja-sc

Krok 3: Aby edytować swój profil, kliknij przycisk „Edytuj profil” u góry strony.

Krok 4: Przewiń do dołu tej strony i kliknij „Tymczasowo dezaktywuj moje konto”.

 

Instagram-desktop-web-dezaktywuj

Krok 5: Przed dezaktywacją konta na Instagramie aplikacja poprosi o wybranie przyczyny z rozwijanego menu i podanie hasła.

 

Dezaktywacja-konta-Instagram-o

Krok 6: Aby zakończyć, kliknij Tymczasowo dezaktywuj konto. Następnie wybierz Tak, aby potwierdzić swój wybór.

Twoje konto na Instagramie jest obecnie wyłączone. Możesz ją ponownie włączyć, logując się ponownie za pośrednictwem strony internetowej.

Krok 7: Tak długo, jak masz komputer, połączenie internetowe i przeglądarkę internetową zainstalowane na swoim urządzeniu, powyższe kroki mogą również zadziałać.

Obecnie tylko użytkownicy systemu iOS mogą wyłączać swoje konta w aplikacji mobilnej Instagram, ale w przyszłości ta funkcja może stać się dostępna dla innych użytkowników. Jeśli jednak jesteś użytkownikiem systemu iOS, możesz wyłączyć swoje konto, wykonując następujące czynności:

Aby dezaktywować swoje konto:

1. Wybierz swoje zdjęcie profilowe

2. Kliknij ikonę menu (znajdującą się w lewym górnym rogu i reprezentowaną przez trzy poziome linie).

3. Kliknij „Ustawienia”

4, kliknij „Konto”

5. Usuń konto>Dezaktywuj konto

Postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie, aby wybrać opcję „Tymczasowo dezaktywuj konto”.

Usuń trwale swoje konto na Instagramie

Jeśli jesteś przekonany, że nie chcesz wracać do Instagrama, możesz trwale usunąć swoje konto. Pamiętaj, że spowoduje to usunięcie wszystkiego, co jest powiązane z Twoim profilem, w tym zdjęć, filmów, komentarzy, polubień i obserwujących – nie można ich odzyskać. Ponadto, jeśli ktoś inny utworzy w międzyczasie konto przy użyciu tej samej nazwy użytkownika, nie będziesz mieć do niego dostępu ponownie, gdy (lub jeśli) zdecydujesz się zarejestrować na Instagramie w późniejszym czasie.

Jeśli jesteś pewien, że chcesz usunąć swoje konto, wykonaj poniższe czynności:

Krok 1: Aby usunąć swoje konto na Instagramie, wykonaj następujące kroki:

Odwiedź Strona Usuń swoje konto na Instagramie. Jeśli nie jesteś zalogowany na swoje konto na Instagramie, zrób to teraz.

Krok 2: Usuń swoją nazwę użytkownika, wybierając opcję z menu rozwijanego obok „Dlaczego chcesz usunąć [swoją nazwę użytkownika]?”

Krok 3: Wprowadź hasło do Instagrama, aby potwierdzić.

 

instagram-usuń-swoje-konto-sc

Krok 4: Aby usunąć swoją nazwę użytkownika, kliknij tutaj.

Zespół Instagrama trwale usunie Twoje konto i wszystkie powiązane z nim informacje po 30 dniach od otrzymania Twojej prośby o usunięcie. Proces ten może jednak potrwać łącznie do 90 dni.

Krok 5: Jeśli jesteś użytkownikiem systemu iOS, możesz usunąć swoje konto za pomocą aplikacji mobilnej Instagram.

Aby usunąć konto, wykonaj następujące kroki: Wybierz ikonę profilu > trzy poziome linie Ikona Menu > Ustawienia > Konto > Usuń konto. Następnie odpowiedz na komunikaty wyświetlane na ekranie.

Aby usunąć swoją nazwę użytkownika, wybierz Usuń [Twoja nazwa użytkownika] > OK.